Filcowe jedzonko

Pewnego razu dla zabawy zrobiłam córce marchewkę z filcu. Wielką dumą napawało mnie, że wiedziała co to jest i jakie zwierzątko lubi to wcinać. A następnie sama próbowała. :) Marchewka od tamtej pory była już wszystkim, m.in. miotłą, urządzeniem do „gilgania” i trąbką. Napełniło mnie to pewnością, że filc nie jest taki delikatny i jeśli zrobię inne zabawki z filcu, pewnie nie zniszczą się po jednej sesji zabaw. Zrobiłam więc truskawki, a potem pomarańczę….powiedziałam sobie dość, gdy zrobiłam sajgonki i ciasto z galaretką.. 😉

W wolnych chwilach postaram się uzupełnić instrukcje tworzenia poszczególnych filcowych produktów spożywczych. Wybrane fotki dla celów poglądowych w galerii powyżej, więcej zdjęć przy poszczególnych opisach..Tworzenie jedzonka z filcu jest łatwiejsze niż się wydaje, nawet tylko w oparciu o zdjęcie. W wielu przypadkach nawet nie potrzeba maszyny do szycia. A jeśli szewek będzie krzywo? Myślę, że nasza pociecha nam wybaczy!

Prawie wszystkie instrukcje pisałam z pamięci już po wykonaniu danego jedzonka, więc przepraszam za ewentualne pomyłki czy ominięcia. Jeśli coś jest nie tak, proszę o komentarz – postaram się poprawić/uzupełnić!


Instruktaże:

  • Arbuz
  • Banan
  • Borówki
  • Bułka do hamburgera
  • Burak
  • Ciasto z truskawkami
  • Cukierki
  • Cytryna
  • Czereśnie
  • Donut (pączek amerykański)
  • Dynia
  • Farfalle - makaron
  • Gałki lodów
  • Groszek
  • Gruszka
  • Hamburger
  • Jabłko - całe
  • Jabłko - ćwiartki

Potrzebne materiały:

– czerwony filc

– zielony filc

– nożyczki

– igła i nić

– maszyna do szycia


Wykonanie:

  1. Z czerwonego filcu wycinamy dwa półokręgi.arbuz
  2. Z zielonego filcu wycinamy łezkę.
  3. Sprawdzamy rozmiary elementów. Jedna krawędź łezki powinna długością pokrywać się z zaokrągloną krawędzią półokręgu. Najlepiej przyłożyć bok arbuza do zielonej skórki i sprawdzić, czy długości są poprawne.
  4. W czerwonych elementach wyszywamy czarną muliną pestki w kształcie łezek.
  5. Czerwone elementy zszywamy z zieloną – ja zastosowałam białą mulinę, dzięki czemu uzyskałam efekt białego miąższu przy skórce.
  6. Przed całkowitym zszyciem elementów wypychamy nasz arbuz wypełnieniem.
  7. Zamykamy otwór.arbuz_2

Potrzebne materiały:

– żółty filc

– brązowy filc

– szablon do pobrania tutaj

– igła/nić

– maszyna do szycia

– wypełnienie

– nożyczki


Wykonanie:

  1. Z żółtego filcu wycinamy elementy jak na obrazku, dwie „łódeczki” oraz jedną górę. W sumie powinniśmy mieć 3 boki banana.banan
  2. Z brązowego filcu wycinamy prostokąt – to będzie końcówka banana.
  3. Zszywamy wszystkie krawędzie banana na maszynie lub ręcznie pozostawiając niezszytą jedną końcówkę.
  4. Obracamy banan na prawą stronę.
  5. Wypychamy banana.
  6. Brązowy prostokąt z filcu rolujemy i zszywamy, aby nam się nie rozwijał.
  7. Zszywamy końcówkę banana wkładając zrolowany brązowy kawałek.Owoce

Potrzebne materiały:

– granatowy filc

– nić, igła

– wypełnienie


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy kółka o średnicy ok 4,5cm.
  2. Krawędź kółka obszywamy ściegiem przed igłą.
  3. Pod koniec obwodu delikatnie pociągamy za nić, aby krawędzie się spotkały
  4. Wypełniamy borówkę wypełnieniem poduszki
  5. Zamykamy borówkę.
  6. Po przygotowaniu kilku borówek można je zszyć razem, aby łatwiej było nimi się bawić.Amerykańskie naleśniki

Potrzebne materiały:

– filc w kolorze pieczywa (dwa odcienie)

– biała/kremowa mulina

– nożyczki

– igła

– wypełnienie

– płaska gąbka (opcjonalnie)Gąbka


Wykonanie:

  1. Z ciemniejszego filcu wycinamy kółko, które będzie górą naszej bułki. Średnica kółka powinna być 1,5cm zapasu na szew.
  2. Z jaśniejszego filcu wycinamy kółko odrobinę mniejsze od kółka na część z sezamem.
  3. W ciemniejszym filcu wyszywamy sezam – białą muliną robimy krótkie kreski, pamiętając, aby mulina krzyżowała się wyłącznie po jednej stronie, wewnętrznej.
  4. Ciemniejszy i jaśniejszy filc łączymy obszywając dookoła. Z uwagi na różnicę w średnicach, górna część powinna się lekko marszczyć podczas szycia.
  5. Przed zaszyciem obu części wypychamy bułkę wypełnieniem, aby zrobiła się wypukła.
  6. Podobnie postępujemy ze spodnią częścią bułki. Spodnia część bułki nie powinna posiadać sezamu. Wypełnienie możemy zastąpić płaską gąbką – uzyskamy w ten sposób bardziej płaską część bułki.bulka_hamburger

Potrzebne materiały:

– bordowy filc

– zielony filc

– igła i nić/maszyna do szycia

– wypełnienie

– nożyczki

– klej (opcjonalnie)


Wykonanie:

  1. Z bordowego filcu wycinamy dwa trójkąty o wielkości naszego buraka, dodając zapas 5mm na szew.
  2. Trójkąty zszywamy po obu długich bokach.
  3. Obracamy filc na prawą stronę.
  4. Wypychamy buraka wypełnieniem.
  5. Z prostokątnego kawałka filcu wycinamy liście tak, aby miały wspólną część. Liście rolujemy i zszywamy we wspólnej części, aby nam się nie rozchodziły.
  6. Z zielonego filcu wycinamy kółko, w którym robimy dziurkę i przekładamy przez nią zszytą końcówkę liści.
  7. Zamykamy buraka u góry obszywając cały obwód ściegiem przed igłą, na końcu pociągamy za nić, aby krawędzie się zeszły. Zanim zakończymy szycie wkładamy końcówkę liści i dopiero teraz zamykamy nasze warzywko. Tą samą nicią przeszywamy końcówkę liści, aby je zabezpieczyć w buraku.
  8. Osuwamy na buraka zielone kółeczko, wcześniej nałożone na końcówkę liści. Kółeczko nam zamaskuje miejsce zaszycia buraka. Podklejamy ją lub przeszywamy.

    Warzywa

    Warzywa

Potrzebne materiały:

– czerwony filc

– jasnobrązowy filc

– igła, nici

– nożyczki

– dziurkacz (opcjonalnie)

– wypełnienie

– klej (opcjonalnie)Ciasto-1


Wykonanie:

  1. Z jasnobrązowego filcu wycinamy dwa trójkąty będące górą i spodem naszego ciasta.
  2. A jasnobrązowego filcu wycinamy również prostokąt będący „tyłem” ciasta. Prostokąt powinien mieć szerokość naszych trójkątów w najszerszym ich miejscu oraz wysokość taką, jaka ma być grubość ciasta plus 1-2cm na brzeg ciasta.
  3. W górnej warstwie naszego ciasta dziurkaczem robimy otwory, które następnie wydłużamy, aby uzyskać „łezki”.
  4. Z czerwonego filcu wycinamy dwa prostokąty o długości równej bokom naszych trójkątów i szerokości takiej, jaka planowana grubość ciasta.
  5. Z czerwonego filcu wycinamy również czerwone kółka i półkola, które będą służyły za nasze owoce w galaretce.Ciasto-2
  6. Owoce naszywamy lub naklejamy na czerwone prostokąty w dowolnych miejscach.
  7. Po kolei zszywamy elementy.Ciasto-3
  8. Pod łezki podklejamy kawałek czerwonego filcu.
  9. Górną warstwę filcu przyszywamy do pozostałych części i przed całkowitym zaszyciem wypychamy.
  10. Na zakończenie rolujemy nadmiarowy fragment jasnobrązowego filcu z tyłu ciasta, tworząc krawędź ciasta. Krawędź przyszywamy do górnej warstwy.Ciasto-4

Potrzebne materiały:

– kolorowy filc

– nożyczki

– igła/nitka

– wypełnienie

– kolorowe sznurki/mulina


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy prostokąt o długości i średnicy naszego docelowego cukierka.
  2. Prostokąt rolujemy na środku umieszczając kulkę z naszego wypełnienia.
  3. Przeszywamy krawędź cukierka, aby nam się nie otwierał.
  4. Po bokach wiążemy kolorową mulinę.

    Cukierki i inne słodkości

    Cukierki i inne słodkości

Potrzebne materiały:

– żółty filc

– zielony filc

– nożyczki

– igła i nić lub maszyna do szycia


Wykonanie:

  1. Z żółtego filcu wycinamy 3 łezki jak na rysunku.lezka
  2. Z zielonego filcu wycinamy listek.
  3. Łezki po kolei zszywamy ze sobą ręcznie lub na maszynie do szycia. Zszywając wierzchołki z jednej strony należy dołożyć listek, tak aby jego zasadnicza część znajdowała się wewnątrz cytryny (po obróceniu na prawą stronę będzie na zewnątrz)
  4. Wierzchołki drugiej strony pozostawiamy niezszyte.
  5. Obracamy cytrynkę na prawą stronę.
  6. Wypychamy wypełnieniem.
  7. Zszywamy wierzchołki.

    Warzywa

    Warzywa

Potrzebne materiały:

– czerwony filc

– zielony filc

– igła/nić

– nożyczki

– wypełnienie


Wykonanie:

  1. Z czerwonego filcu wycinamy dwa kółka o średnicy ok4cm.
  2. Z zielonego filcu wycinamy łodyżkę z kształcie litery V.
  3. Z zielonego filcu wycinamy malutki listek i przyszywamy do naszej łodyżki.
  4. Wzdłuż krawędzi kółka prowadzimy ścieg przed igłą, na koniec delikatnie ciągnąc za nić, aby krawędzie się spotkały.
  5. Przed całkowitym zaszyciem czereśni wypychamy ją i wkładamy jedną końcówkę łodyżki.
  6. Podobnie postępujemy z drugą czereśnią.

    Owoce

    Owoce

Potrzebne materiały:

– filc jasnobrązowy

– filc ciemnobrązowy/biały (w zależności od naszej ‘polewy’)

– kolorowa mulina (jeśli na polewie ma być kolorowa posypka)

– igła/nić

– maszyna do szycia

– flizelina (opcjonalnie)Donut-1


Wykonanie:

  1. Z jasnobrązowego filcu wycinamy dwa pierścienie rozmiarów naszego pączka, dodając 5mm z każdej strony na szew.
  2. Z białego lub ciemnobrązowego filcu wycinamy pierścień o nieregularnych kształtach, wielkością zbliżony do wielkości krążka na pączek.Donut-2
  3. W krążku na ‘polewę’ wyszywamy ‘posypkę’, w zależności od rodzaju, białą lub kolorową. Nić powinna krzyżować się tylko po jednej (lewej) stronie.Donut-3
  4. Gotową polewę mocujemy na jednym krążku pączka za pomocą flizeliny lub przyszywając krawędzie ręcznie.Donut-4
  5. Składamy obra krążki na pączek prawą stroną do siebie.
  6. Zszywamy pączek po zewnętrznym (większym) obwodzie pozostawiając otwór, celem obrócenia materiału na prawą stronę.Donut-5Donut-6
  7. Obracamy materiał.
  8. Zszywamy wewnątrz krawędź pączka na maszynie lub ręcznie.
  9. Przez pozostawiony otwór wypychamy pączek wypełnieniem. Można pomóc sobie pałeczką.Donut-7
  10. Po całkowitym wypełnieniu pączka zaszywamy otwór.Donut-8

Potrzebne materiały:

– pomarańczowy filc

– pomarańczowa mulina

– brązowy filc

– igła/nić

– nożyczki

– wypełnienie


Wykonanie:

  1. Z brązowego filcu wycinamy prostokąt.
  2. Rolujemy prostokąt i ucinamy jedną stronę pod kątem.
  3. Przyszywamy krawędź prostokąta, aby rulonik nam się nie otwierał.
  4. Z pomarańczowego filcu wycinamy okrąg o średnicy 20 cm.
  5. Wzdłuż krawędzi prowadzimy nitkę ściegiem przed igłą delikatnie ciągnąc, aby krawędzie się spotkały.
  6. W trakcie szycia wypychamy naszą dynię wypełnieniem.
  7. Ściągamy krawędzie do siebie i zszywamy.
  8. Od środka dyni prowadzimy pomarańczową nitkę ku dołowi mocno ją naprężając, aby w dyni zrobiło się wgłębienie na całej jej długości. Igłę przeprowadzamy na wylot ku górze i ponownie prowadzimy ją po zewnętrznej stronie dyni ku dołowi, aby uzyskać kolejne wgłębienie. Takich wgłębień wykonujemy 4.
  9. Kończymy i zabezpieczamy nitkę.
  10. Brązową nitką przyszywamy naszą brązową łodyżkę.

    Warzywa i grzyby

    Warzywa i grzyby

Potrzebne materiały:

– żółty filc

– igła/nić

– nożyczki z ząbkami (opcjonalnie)


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy prostokąciki 4x2cm.
  2. Krótsze boki obcinamy nożyczkami we wzorek. Jeśli nie mamy takich nożyczek spokojnie można to wykonać zwykłymi nożyczkami.
  3. Przez środek makaronu prowadzimy nić zszywając makaron w harmonijkę.

    Makaron farfalle z sosem pomidorowym

    Makaron farfalle z sosem pomidorowym

Potrzebne materiały:

– filc w odpowiednim kolorze

– nożyczki

– igła/nić

– wypełnienie

– małe magney neodymowe lub rzepy (opcjonalnie) po dwa na gałkę


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy kółko o średnicy ok 8cm.
  2. Wzdłuż krawędzi prowadzimy nić przed igłą, delikatnie pociągając za nić tak, aby krawędzie przybliżyć do siebie.
  3. W trakcie szycia wypychamy gałkę wypełnieniem.
  4. Nie zamykamy całkowicie gałki – mocujemy nitkę tak, aby uzyskać 2-centrymetrowy otwór. Gałka ma sprawiać wrażenie spłaszczonej u dołu.
  5. Z filcu w tym samym kolorze wycinamy okrąg o falującej krawędzi o średnicy większej niż nasz otwór w gałce.
  6. Okrąg przyszywamy do naszej gałki – falujące krawędzie będą symulować rozpływający się lód.galki

Jeżeli chcemy mieć możliwość mocowania gałek jedna do drugiej możemy zastosować magnes lub rzep. Rzep przyszywamy przed zbudowaniem gałki na górze gałki i od spodu na rozpływającym się lodzie.. Podobnie z każdą kolejną gałką – będzie można je przyczepiać jedna gałka do drugiej.rozek

Ja nie chciałam, aby rzep był widoczny, więc zastosowałam małe magnesy neodymowe. Upewniłam się co do kierunku przyciągania i wszywałam je tuż pod powierzchnią filcu w obu miejscach, na górze i dole gałki. Celowo magnes umieszczałam w odrobinie różnych pozycjach, aby gałki łączyły się pod różnymi kątami.

Potrzebne materiały:

– zielony filc

– igła/nić

– nożyczki

– wypełnienie


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy 3 kółka o średnicy ok 3cm.
  2. Wzdłuż krawędzi każdego kółka prowadzimy ścieg przed igłą na końcu pociągając za nić, aby krawędzie się spotkały.
  3. Przed zaszyciem groszku wypoychamy go wypełnieniem.
  4. Zaszywamy ziarenko.
  5. Z filcu wycinamy kształt jak na rysunku (rozmiar po wycięciu można dopasować do rozmiaru naszych ziarenek).
  6. Do dna łupinki przyszywamy groszek.
  7. Zszywamy boki łupinki.

    Warzywa i grzyby

    Warzywa i grzyby

Potrzebne materiały:

– zielony filc

– igła/nić

– wypełnienie

– nożyczki


Wykonanie:

  1. Z zielonego filcu wycinamy w dwóch egzemplarzach kształt przypominający gruszkę.gruszka
  2. Z filcu wycinamy też listek.
  3. Składamy obie strony gruszki.
  4. U góry gruszki, pomiędzy warstwy wkładamy nasz listek „główką” do dołu tak, aby jego końcówka wystawała na zewnątrz (widzimy tylko końcówkę, reszta jest schowana pomiędzy warstwami). Po zszyciu krawędzi i obróceniu materiału uzyskamy ładnie wszysty listek na czubku gruszki.
  5. Zszywamy kształt gruszki za wyjątkiem prostego dołu.
  6. Obracamy gruszkę na prawą stronę.
  7. Wypychamy gruszkę.
  8. Wzdłuż otwartej krawędzi gruszki prowadzimy ścieg przed igłą, na końcu delikatnie pociągając za nić, aby krawędzie się spotkały.
  9. Zamykamy gruszkę i wzmacniamy szew kilkukrotnym przeszyciem krawędzi.

    Owoce

    Owoce

Potrzebne materiały:

– brązowy filc

– czarny filc

– klej

– igła i nić/maszyna do szycia

– wypełnienie

– nożyczki


Wykonanie:

  1. Z brązowego filcu wycinamy dwa kółka wielkości naszego mięska dodając 5mm zapasu na ścieg.
  2. Oba kawałki zszywamy pozostawiając otwór, przez który obrócimy filc na prawą stronę.
  3. Obracamy filc i wypychamy.
  4. Zaszywamy otwór.
  5. Z czarnego filcu wycinamy wąskie paski – to ślady po grillu
  6. Na jednej lub obu stronach przyklejamy paski czarnego filcu.hamburger_miesododatki

Ewentualnie, paski czarnego filcu możemy przykleić przed zszyciem obu stron mięska. Wówczas składamy obie strony prawymi stronami do siebie i zszywamy dodatkowo mocując czarne paski.

Haburger z dodatkami

Haburger z dodatkami

Potrzebne materiały:

– czerwony filc

– zielony filc

– czarny/brązowy filc

– nożyczki

– igła i nić lub maszyna do szycia


Wykonanie:

  1. Z czerwonego filcu wycinamy kształt jak na rysunku w ilości 4 sztuk.lezka
  2. Poszczególne „łezki” zszywamy ze sobą lewymi stronami.
  3. Zszywamy wszystkie krawędzie pozostawiając wierzchołki z jednej strony niezszyte.
  4. Dzięki pozostawionemu otworowi wywracamy jabłuszko na prawą stronę.
  5. Wypychamy jabłko wypełnieniem.
  6. Z zielonego filcu wycinamy łodyżkę/listek
  7. Zaszywamy pozostawiony otwór wkładając do otworu listek.
  8. Od spodu jabłuszka wbijamy igłę z zieloną nitką i przebijamy jabłko na wylot najpierw w kierunku listka, a następnie od listka do spodu, ciągnąc nitkę na tyle mocno, aby w obu miejscach zrobiły się zagłębienia. Nitkę przyszywamy na spodzie jabłuszka.
  9. Z brązowego/czarnego filcu wycinamy małe kółeczko.
  10. Na spodzie jabłuszka w powstałym zagłębieniu przyklejamy czarne kółeczko, które zamaskuje naszą nitkę.

    Owoce

    Owoce

Potrzebne materiały:

– czerwony filc

– biały filc

– czarna mulina

– nożyczki

– igła i nić

– wypełnienie

– rzep/magnes (opcjonalnie)


Wykonanie:

  1. Z czerwonego filcu wycinamy kształt jak na rysunku po lewej.jablko
  2. Z białego filcu wycinamy kształt jak na rysunku po prawej.
  3. W białym filcu wyszywamy pestki czarną muliną
  4. Biały filc przyszywamy do czerwonego.
  5. Przed całkowitym zaszyciem jabłka wypychamy je wypełnieniem.
  6. Zamykamy ćwiartkę jabłuszka.jablko_cwiartki

Jeżeli chcemy umożliwić dziecku naukę krojenia, można poszczególne ćwiartki połączyć rzepem lub magnesem. Wówczas należy rzep/magnes przymocować do białego filcu przed przyszyciem go do czerwonego.

  • Jajko na twardo
  • Jajko sadzone
  • Lizak
  • Lody na patyku
  • Małe marcheweczki
  • Marchewka
  • Naleśniki amerykańskie
  • Parówki
  • Papryka w plastrach
  • Pietruszka
  • Pizza

Potrzebne materiały:

– biały i żółty filc

– żółta mulina

– biała nić

– igła lub maszyna do szycia

– nożyczki


Wykonanie:

  1. Z białego filcu wycinamy kształt jajka – dwa razy.
  2. Z żółtego filcu wycinamy okrąg.
  3. Na jednym kawałku naklejamy lub przyszywamy żółtą muliną okrąg.
  4. Oba kawałki białego filcu składamy prawą stroną do siebie i zszywamy na maszynie do szycia lub ręcznie pozostawiając fragment niezaszyty, aby móc wywrócić jajko na drugą stronę.
  5. Obracamy jajko, wypychamy wypełnieniem i zaszywamy otwór.

    Jajka na twardo z majonezem, bułka z sezamem i sałatka

    Jajka na twardo z majonezem, bułka z sezamem i sałatka

Potrzebne materiały:

– biały i żółty filc

– żółta mulina

– biała nić

– igła lub maszyna do szycia

– nożyczki

Wykonanie:

  1. Z białego filcu wycinamy kształt jajka sadzonego – dwa razy.
  2. Z żółtego filcu wycinamy okrąg.
  3. Na jednym kawałku naklejamy lub przyszywamy żółtą muliną okrąg.
  4. Oba kawałki białego filcu składamy prawą stroną do siebie i zszywamy na maszynie do szycia lub ręcznie pozostawiając fragment niezaszyty, aby móc wywrócić jajko na drugą stronę.
  5. Obracamy jajko i zaszywamy otwór.

    Jajko sadzone z parówkami

    Jajko sadzone z parówkami

Potrzebne materiały:

– różowy filc (lub w każdym innym kolorze, w jaki ma być lizak)

– nić nieco ciemniejsza niż kolor filcu

– ołówek

– wypełnienie (idealnie jest zastosować płaską gąbkę)

– patyczek do lodów/lizaków

– klej na gorąco (opcjonalnie)

– nożyczki, igła

– wstążka (opcjonalnie)Lizak-1


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy dwa okręgi wielkości naszego lizaka.Lizak-2
  2. Na jednej stronie ołówkiem rysujemy spiralę – wzór lizaka.
  3. Pomiędzy filc wkładamy gąbkę. Jeśli stosujemy wypełnienie z poduszki, robimy to pod koniec szycia zewnętrznej krawędzi.Lizak-3
  4. Pomiędzy warstwy lizaka wbijamy igłę i począwszy od środka lizaka wyszywamy ściegiem za igłą spiralę zgodnie z narysowanym wzorem (ja z lenistwa pominęłam rysowanie spirali, przez co ostatecznie wzorek jest nierówny – nauczka na przyszłość).
  5. Obszywamy nasz lizak ściegiem dzierganym. Pod koniec obszywania dodajemy wypełnienie i patyczek do lodów. Patyczek do lodów przyszywamy lub, jeśli nie chce się trzymać na miejscu, lekko podklejamy klejem na gorąco. Pozostawiamy do wyschnięcia.
  6. Bezpośrednio pod lizakiem wiążemy kokardkę ze wstążki.Lizak-4Lizak-5

Potrzebne materiały:

– kolorowy i biały filc

– nożyczki

– igła/nitka lub maszyna do szycia

– wypełnienie

– patyczki do lodów


Wykonanie:

  1. Z kolorowego filcu wycinamy kształt jak na zdjęciu – 2 sztuki.
  2. Z białego filcu wycinamy pasek o szerokości 3 cm i długości dwukrotnie większej niż szerokość wyciętego kształtu loda.
  3. Materiał na lód kładziemy jeden na drugim a po obu stronach w połowie krawędzi dolnej umieszczamy biały filc.
  4. Zszywamy lód za wyjątkiem dolnej krawędzi.
  5. Wywracamy lód na prawą stronę.
  6. Wypychamy lód i wkładamy patyczek na lód.
  7. Przeszywamy dolną krawędź. Niektóre maszyny potrafią przeszyć cienkie drewno, jak w przypadku naszego patyczka. Jeśli nasza nie potrafi, szyjemy tak daleko jak to możliwe, a patyczek w razie czego mocujemy z dodatkiem kleju na gorąco.lody_na_patyku

Potrzebne materiały:

– pomarańczowy filc

– wypełnienie

– igła i nić

– maszyna do szycia


Wykonanie:

  1. Z pomarańczowego filcu wycinamy 2 prostokąty o wielkości takiej, jak nasza gotowa marcheweczka dodając 5mm z każdej strony zapasu na szew.
  2. Filc składamy prawymi stronami do siebie i zszywamy z trzech stron.
  3. Obracamy filc i wypychamy.
  4. Ostatnią krawędź marcheweczki zszywamy ręcznie.

    Pałki z kurczaka, marcheweczki, pomidor, brokuły i papryczki

    Pałki z kurczaka, marcheweczki, pomidor, brokuły i papryczki

Potrzebne materiały:

– pomarańczowy filc

– zielony filc

– igła i nić/maszyna do szycia

– wypełnienie

– nożyczki

– klej (opcjonalnie)


Wykonanie:

  1. Z pomarańczowego filcu wycinamy dwa trójkąty o wielkości naszej marchewki, dodając zapas 5mm na szew.
  2. Trójkąty zszywamy po obu długich bokach.
  3. Obracamy filc na prawą stronę.
  4. Wypychamy marchewkę wypełnieniem.
  5. Z prostokątnego kawałka filcu wycinamy liście tak, aby miały wspólną część. Liście rolujemy i zszywamy we wspólnej części, aby nam się nie rozchodziły.
  6. Z zielonego filcu wycinamy kółko, w którym robimy dziurkę i przekładamy przez nią zszytą końcówkę liści.
  7. Zamykamy marchewkę u góry obszywając cały obwód ściegiem przed igłą, na końcu pociągamy za nić, aby krawędzie się zeszły. Zanim zakończymy szycie wkładamy końcówkę liści i dopiero teraz zamykamy marchewkę. Tą samą nicią przeszywamy końcówkę liści, aby je zabezpieczyć w marchewce.
  8. Osuwamy na marchewkę zielone kółeczko, wcześniej nałożone na końcówkę liści. Kółeczko nam zamaskuje miejsce zaszycia marchewki. Podklejamy ją lub przeszywamy.

    Warzywa

    Warzywa

Potrzebne materiały:

– jasnobrązowy filc

– nożyczki

– maszyna do szycia

– wypełnienie, najlepiej płaska gąbkaGąbka


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy dwa okręgi.
  2. Okręgi zszywamy razem pozostawiając otwór na wywrócenie materiału.
  3. Wywracamy materiał na prawą stronę.
  4. Z gąbki wycinamy koło o wielkości powstałego naleśnika.
  5. Wkładamy koło z gąbki i zamykamy otwór.

    Amerykańskie naleśniki

    Amerykańskie naleśniki

Potrzebne materiały

– jasnobrązowy filc

– igła.nić

– maszyna do szycia

– wypełnienie


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy dwa prostokąty o wymiarach naszych parówek (15×1,5cm) dodając 5mm zapasu z każdej strony na szew.
  2. Prostokąty zszywamy z 3 stron.
  3. Obracamy zszyty filc, w razie czego pomagając sobie pałeczką. W tym celu wpychamy końcówkę paróweczki do wewnątrz pałeczką w kierunku otworu.
  4. Wypychamy paróweczkę wypełnieniem.
  5. Zszywamy otwór ściegiem przed igłą wzdłuż krawędzi na koniec delikatnie ciągnąc za nić, aby krawędzie się zeszły.

    Jajko sadzone z parówkami

    Jajko sadzone z parówkami

Potrzebne materiały:

– zielony filc w dwóch odcieniach oraz czerwony filc w dwóch odcieniach

– igła/nić

– nożyczki


Wykonanie:

  1. Z obu odcieni filcu wycinamy paski o długości 7cm i szerokości 1cm – 4 sztuki. W sumie powinniśmy otrzymać 8 pasków.
  2. Dwa paski w dwóch odcieniach zszywamy z innymi dwoma, tak aby ten sam odcień znajdował się po ten samej stronie. Zszywamy tylko końcówki.
  3. Po zszyciu wszystkich czterech końcówek obracamy plasterek na drugą stronę, aby końcówki znajdowały się wewnątrz figury.pizza_2

Potrzebne materiały:

– biały filc

– zielony filc

– igła i nić/maszyna do szycia

– wypełnienie

– nożyczki

– klej (opcjonalnie)


Wykonanie:

  1. Z białego filcu wycinamy dwa podłóżne trójkąty o wielkości naszej pietruszki, dodając zapas 5mm na szew.
  2. Trójkąty zszywamy po obu długich bokach.
  3. Obracamy filc na prawą stronę.
  4. Wypychamy warzywko wypełnieniem.
  5. Z prostokątnego kawałka filcu wycinamy liście tak, aby miały wspólną część na dole. Liście rolujemy i zszywamy we wspólnej części, aby nam się nie rozchodziły.
  6. Z zielonego filcu wycinamy kółko, w którym robimy dziurkę i przekładamy przez nią zszytą końcówkę liści. Kółeczko nam zamaskuje miejsce zaszycia pietruszki.
  7. Zamykamy pietruszkę u góry obszywając cały obwód ściegiem przed igłą, na końcu pociągamy za nić, aby krawędzie się zeszły. Zanim zakończymy szycie wkładamy końcówkę liści i dopiero teraz zamykamy nasze warzywko. Tą samą nicią przeszywamy końcówkę liści, aby je zabezpieczyć.
  8. Osuwamy na pietruszkę zielone kółeczko, wcześniej nałożone na końcówkę liści. Kółeczko nam zamaskuje miejsce zaszycia buraka. Podklejamy ją lub przeszywamy.

    Warzywa

    Warzywa

Potrzebne materiały:

– jasnobrązowy filc

– maszyna do szycia

– nożyczki

– wypełnienie

– pałeczka


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy dwa identyczne okręgi.
  2. Oba okręgi złożone jeden na drugim zszywamy na maszynie blisko krawędzi pozostawiając fragment niezaszyty, celem obrócenia materiału na drugą stronę.
  3. Obracamy nasze ciasto na prawą stronę.
  4. Przeszywamy nasze ciasto na maszynie ponownie, tym razem szyjąc ok 2cm od zszytej krawędzi. Szyjemy pełne koło.
  5. Przez pozostawiony wcześniej otwór w zewnętrznej krawędzi wpychamy wypełnienie w brzeg naszego ciasta. Pomagamy sobie drewnianą pałeczką, aby równomiernie wepchnąć wypełnienie na całym obwodzie ciasta.
  6. Zaszywamy otwór.

    Pizza z salami, pieczarkami, serem i papryczkami

    Pizza z salami, pieczarkami, serem i papryczkami

    pizza_2

  • Por
  • Rękawiczka kuchenna
  • Rożek do lodów
  • Rurki
  • Rzodkiewka
  • Sajgonki
  • Sałata - liście
  • Ser żółty w plastrach
  • Tosty
  • Truskawki
  • Winogrona
  • Ziemniaki

Potrzebne materiały:

– zielony filc

– biały filc

– zielona nić

– biała nić

– maszyna do szycia

– nożyczki


Wykonanie:

  1. Z zielonego filcu wycinamy prostokąt.
  2. Przeszywamy nasz prostokąt według wzoru jak poniżej. Linia ciągła to trasa maszyny.por
  3. Z białego filcu wycinamy prostokąt o długości równej długości kawałka w kolorze zielonym. Szerokość powinna być mniejsza niż w przypadku koloru zielonego – łodyga jest krótsza niż liście.
  4. Oba kawałki zszywamy razem.
  5. Rozcinamy zielony filc w miejscach oznaczonych linią przerywaną.
  6. Rolujemy nasz por tak, aby liście układały się niesymetrycznie.
  7. Przyszywamy krawędź białego filcu do łodygi na całej długości w kierunku korzenia. Jeśli chcemy możemy także zaszyć miejsce korzenia, chociaż nie jest to konieczne ponieważ zrolowany biały filc idealnie oddaje przekrój poprzeczny pędu :)

    Warzywa

    Warzywa

Potrzebne materiały:

– Stara rękawica kuchenna, wyprana (u mnie rękawica była w świetnym stanie z wyjątkiem faktu, że okolice palców były przypalone i sprawiały, że rękawica nie prezentowała się za dobrze na kuchennym wieszaku)

– maszyna do szycia

– ołówek

– nożyczki


Wykonanie:

  1. Rękawicę wywracamy na lewą stronę.
  2. Na rękawicy odrysowujemy ze sporym zapasem dłoń dziecka.
  3. Rękawicę przeszywamy szyjąc po narysowanym kształcie.
  4. Odcinamy nadmiar materiały poza naszym kształtem.
  5. Obracamy rękawicę na prawą stronę.rekawiczka

Potrzebne materiały:

– brązowy filc

– nożyczki

– maszyna do szycia

– wypełnienie

– rzep/magnes (opcjonalnie)


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy trójkąt z zaokrąglonym najkrótszym bokiem.
  2. Trójkąt przeszywamy na maszynie, najpierw robimy szwy równoległe do jednego długiego boku w odstępach co 1,5cm, a następnie robimy szwy równoległe do drugiego długiego boku w takich samych odstepach.
  3. Długie krawędzie trójkąta zszywamy składając trójkąt prawą stroną do środka.
  4. Obracamy materiał na prawą stronę.
  5. Wypychamy rożek.
  6. Z filcu w tym samym kolorze wycinamy kółko o średnicy takiej, jak otwór rożka.
  7. Przyszywamy kółko do góry rożka zamykając go.
  8. Jeżeli mocujemy gałki lodów na rzep, doszywamy rzep. Jeśli stosujemy magnesy, magnes należy przyszyć przed zamknięciem rożka.rozek

Potrzebne materiały:

– jasnobrązowy filc

– nożyczki

– igła/nić

– brązowy i biały filc i koraliki (jeśli rurki mają mieć polewę i posypkę)

– ołówek/mydło


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy prostokąt o długości ok 12cm i szerokości 2cm
  2. Prostokąty rolujemy na całej długości i przyszywamy krawędź, aby się nie otwierały.
  3. Jeżeli rurki mają mieć polewę rolujemy prostokąty i sprawdzamy, który fragment filcu jest warstwą zewnętrzną. Odcinek zaznaczamy ołówkiem.
  4. Rozwijamy rurkę i w zaznaczonym miejscu doszywamy filc biały lub brązowy. Jeśli polewa ma mieć posypkę, w tym momencie doszywamy także koraliki.
  5. Ponownie rolujemy rurkę i przyszywamy krawędź.

    Cukierki i inne słodkości

    Cukierki i inne słodkości

    Lody z rurkami

    Lody z rurkami

Potrzebne materiały:

– czerwony filc

– zielony filc

– biała włóczka

– igła/nić

– nożyczki


Wykonanie:

  1. Z czerwonego filcu wycinamy dwa trójkąty.
  2. Z zielonego filcu wycinamy liście.
  3. Łodyżki liści zszywamy.
  4. Trójkąty kładziemy jeden na drugim.
  5. Pomiędzy trójkąty w rogu (u dołu naszej rzodkiewki) wkładamy biały fragment włóczki, długą częścią do środka trójkątów. Po wywinięciu trójkątów dłuższa część znajdzie się na zewnątrz.
  6. Przeszywamy obie dłuższe krawędzie tak, aby podczas zszywania przyszyć również włóczkę.
  7. Obracamy materiał.
  8. Wypychamy rzodkiewkę.
  9. Wzdłuż krawędzi prowadzimy nić przed igłą pod koniec delikatnie ciągnąc, aby krawędzie się spotkały.
  10. Przed całkowitym zaszyciem rzodkiewki wkładamy łodyżkę liści i zamykając rzodkiewkę jednocześnie przyszywamy liście.

    Warzywa

    Warzywa

Potrzebne materiały:

– wąskie paski filcu w różnych kolorach (jak kolory różnych warzyw)

– jasnobrązowy filc

– igła i nici

– nożyczki


Wykonanie:

  1. Paski filcu (nadzienie sajgonki) związujemy pośrodku, aby nam się nie rozsypywały podczas szycia. Można je także zszyć – szew dowolny, i tak będzie niewidoczny.
  2. Z jasnobrązowego filcu (kolor usmażonej sajgonki – jak kto woli) wycinamy kwadrat ( u mnie 9cmx9cm).
  3. Nadzienie kładziemy na naszym „papierze ryżowym” tak, aby wystawało z jednej strony. Z drugiej strony zaginamy filc do środka, a następnie rolujemy sajgonkę, tak jak prawdziwą.
  4. Przyszywamy krawędź brązowego filcu, ewentualnie przycinamy nadzienie, jeśli wystaje.sajgonki

Potrzebne materiały:

– zielony filc

– igła/nić

– nożyczki

– ołówek/mydło


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy kształt sałaty. Może być bez rysowania – ostatecznie liście nie są ani symetryczne ani wszystkie w jednakowym kształcie.
  2. Mydłem lub ołówkiem rysujemy delikatnie wzór na liściu.
  3. Ręcznie wyszywamy wzór podążając za narysowanymi liniami.salata

Potrzebne materiały:

– żółty filc

– żółta nić

– igła

– nożyczki

– ołówek/mydło

– maszyna do szycia (opcjonalnie)


Wykonanie:

  1. Na żółtym filcu rysujemy sobie delikatnie wzór plasterka sera z dziurami.
  2. Na maszynie do szycia lub ręcznie wyszywamy kształt plasterka i dziur.
  3. Wycinamy otwory oraz kształt plasterka.serpizza_2

Potrzebne materiały:

– filc w kolorze chleba (dwa odcienie)

– igła i nić

– nożyczki

– wypełnienie


Wykonanie:

  1. Z jaśniejszego filcu wycinamy dwa identyczne kształty kromki chleba tostowego.
  2. Z ciemniejszego filcu wycinamy pasek o długości równej obwodowi całej kromki. Grubość paska powinna odpowiadać grubości gotowej kromki.
  3. Obie strony kromki łączymy wszywając pomiędzy nie ciemniejszy pasek filcu.
  4. Przed całkowitym zaszyciem kromki dodajemy wypełnienie. Staramy się nie wkładać za dużo, aby kromka była w miarę płaska. Jeśli mamy, możemy zamiast wypełnienia z poduszki włożyć płaską gąbkę. Ja gąbkę odzyskałam rozpruwając ochronny miękki pas ochronny do łóżeczka.tosty_2

Potrzebne materiały:

– czerwony filc

– zielony filc

– czerwona nić

– zielona nić

– biała mulina

– igła

– nożyczki

– wypełnienie

Wykonanie:

  1. Z czerwonego filcu wycinamy kształt jak na rysunku.truskawka
  2. Biała muliną wyszywamy ‘pestki’ truskawki. Pamiętajmy, aby nić krzyżowała się tylko po jednej stronie (lewej).
  3. Składamy filc (pestki powinny się stykać) i zszywamy bok.
  4. Obracamy filc na prawą stronę – powinniśmy otrzymać stożek.
  5. Wypychamy nas stożek wypełnieniem (ja używam wkładu ze starej poduszki)
  6. Zamykamy nasz stożek. W tym celu obszywamy całą krawędź ściegiem przed igłą robiąc spore odstępy. Gdy dojdziemy do początku ściegu delikatnie ciągniemy za nić, aby obwód stożka nam się spotkał. Zabezpieczamy nicią przeszywając krawędź w kilku miejscach.
  7. Z zielonego filcu wycinamy szypułkę – nie przejmujemy się symetrią, w naturze też jej brakuje.
  8. Wyciętą szypułkę przyszywamy do naszej truskawki (tylko w jednym miejscu lub na całej długości ściegiem przed igłą).truskawki

Potrzebne materiały:

– zielony lub fioletowy filc (w zależności od koloru winogron)

– igła i nić

– wypełnienie

– nożyczki

– zielony drucik kreatywny lub kawałek filcu


Wykonanie:

  1. Z filcu wycinamy kółeczka (w moim przypadku 5cm) w ilości minimum 20 sztuk (im więcej kółeczek tym większa kiść).
  2. Kółeczko obszywamy ściegiem przed igłą, na końcu pociągając za nić, aby krawędzie się zeszły.
  3. Wypychamy powstałe grono wypełnieniem.
  4. Zamykamy grono zszywając krawędzie.
  5. Podobnie postępujemy z każdym kolejnym kółeczkiem.
  6. Gdy przygotujemy wszystkie grona przystępujemy do ich łączenia. Możliwe sposoby:
    1. Grona łączymy jedno z drugim bezpośrednio zszywając je w miejscach zamknięcia poszczególnych kółeczek.
    2. Z filcu wycinamy trójkąt, który zszywamy na całej długości i wypychamy (będzie to nasza baza winogrona). Powstały stożek zamykamy obszywając górną krawędź dokoła ściegiem przed igłą. Tuż przed samym zamknięciem stożka wkładamy zielony drucik kreatywny – to będzie nasza łodyżka. Zabezpieczamy przeszywając kilka razy. Poszczególne grona przyszywamy jeden obok drugiego do powstałej bazy.

      Owoce

      Owoce

Potrzebne materiały:

– jasnobrązowy filc

– brązowa nić

– nożyczki

– igła lub maszyna do szycia


Wykonanie:

  1. Z brązowego filcu wycinamy kształt ziemniaka w dwóch egzemplarzach, pamiętając, że rozmiar powinien być 5mm większy (zapas na ścieg)
  2. Obie części składamy prawą stroną do siebie i zszywamy ręcznie lub maszynowo, pozostawiając niezaszyty otwór.
  3. Przewracamy filc na drugą stronę.
  4. Wypychamy.
  5. Wprowadzamy drugą igłę z nicią do ziemniaka (zależy nam, aby igła z nicią wychodziła w dowolnym miejscu, ale węzełek był od środka – niewidoczny)
  6. Zaszywamy otwór.
  7. Brązową muliną robimy charakterystyczne dla ziemniaków wgłębienia. W tym celu wyprowadzoną igłą z muliną przeszywamy ziemniak na wylot delikatnie ciągnąc, aby zrobił nam się dołek. Z drugiej strony robimy podobnie – przebijamy igłą ziemniak na wylot w innym miejscu niż poprzednio, delikatnie ciągniemy i robimy wgłębienie. Ilość wgłębień według upodobań. W celu zakończenia szycia igłę wyprowadzamy przez boczny szew.

    Warzywa

    Warzywa

 

 

Similar posts
  • Iwona

    Świetne pomysły! Dziękuję :)

    • http://www.lilioweprojekty.pl Liliowe Projekty

      To ja dziękuję :)

  • http://perfekcyjnawdomu.pl Kinga

    Zawsze podobało mi się takie filcowe jedzonko dla dzieci :)

    • http://www.lilioweprojekty.pl Liliowe Projekty

      Mi też, przez co najgorzej mi było skończyć, bo przecież jeszcze to jest ważne, to też, i przecież jeszcze to..

      • http://perfekcyjnawdomu.pl Kinga

        No nie dziwię się, a wyszło Ci wszystko bardzo ładnie. Jak ze sklepu :)

  • http://okiemmamusi.blogspot.com okiem mamusi

    mam glupie pytanie czy filc da się szyć tylko muliną czy można zwykłymi nićmi???

    • http://www.lilioweprojekty.pl Liliowe Projekty

      Kto pyta nie błądzi :) można zwykłymi nićmi, ja takimi szyłam i ręcznie i na maszynie i trzyma dobrze.

      • http://okiemmamusi.blogspot.com/ okiem mamusi

        O to super dzięki:) zabieram się za szycie wieczorami:)

  • Monika

    A czym najlepiej wypełniać takie przysmaki? :)

    • http://www.lilioweprojekty.pl Liliowe Projekty

      To zależy które.. Te, które wymagają zachowania płaskiego kształtu, jak np. naleśniki, najlepiej zrobić z płaskiej gąbki.. Pozostałe wypychałam najczęściej wypełnieniem do poduszek, miałam jakiegoś jaśka, który nie był potrzebny :) Taniej wychodzi niż wata i nie zbija się tak łatwo.

      • Monika

        Dziękuję :)

  • Monika

    Jeszcze jedno pytanie. A jaki jest grubości ma być ten filc? Bo właśnie się zorientowałam, że są różne grubości. 1 mm wystarczy?

This website is using the http://www.seowizard.org/ wordpress plugin.